Det første mysteriet

I begynnelsen er du bare en knøttliten celle. Så deler den seg i to. To celler blir til fire. Åtte. Seksten. Snart dukker konturene av et menneske opp. En ryggmarg. Et hjerte som begynner å pulsere, ennå det fortsatt bare er et rør. Senere: lunger, øyne, munn. En hjerne. På noen magiske måneder blir en klump av celler forvandlet til en pustende, spisende og tenkende organisme.

Hvordan er det egentlig mulig?

For to år siden ble dette spørsmålet utgangspunktet for en artikkel jeg skrev som en del av MNKOM-emnet (Formidling og vitenskapsjournalistikk) på UiO. Lite visste jeg at det bare var begynnelsen. At det snart skulle dukke opp en e-post fra Aschehoug i innboksen min. At noen skulle spørre meg om ikke jeg kunne tenke meg å lage en bok. En BOK!!! Hallo! Med ISBN-nummer og perm og sidetall og pene bokstaver. Dette er helt bananas, tenkte jeg, og åpnet opp et nytt dokument i Word. Kunne like gjerne begynne med første kapittel. Ta det fra begynnelsen, ikke sant? Jeg søkte etter sædceller på Google. Og så var jeg i gang.

Det ble sommerferie, jeg stakk opp til biblioteket på Rikshospitalet og spurte hvor de hadde embryologibøkene sine. Tre tykke lærebøker fikk bli med i kofferten til Italia. Jeg satt ved bassengkanten og viste familien bilder av makabre fødselsdefekter og romvesen-lignende fostre. Googlet fiskenyrer, googlet sjøormer, googlet testikler, googlet banangluegener.

Det ble høst, det ble endeløse søndager på biblioteket. Babyverden.no ble min mest besøkte side. Google-algoritmene ble totalt forvirret og reklamerte for babysalver. Boka vokste og krympet litt om hverandre. Dokumentet stirret ondskapsfullt på meg hver gang jeg åpnet pc-en. En dag brukte jeg mange timer på å finne ut hvordan jeg kunne flette inn en fortelling om møkkbiller, bare fordi de var så morsomme. Endte til slutt opp med at jeg droppet det, men jeg klarte i det minste å lure inn blåhvalen. Og jeg klarte å skrive boka ferdig.

Det første mysteriet kommer 15. januar 2018, og jeg gleder meg sånn til å vise den til dere.

Det første mysteriet

One thought on “Det første mysteriet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s