Semesterets første måned: Blod og svette, men ingen tårer.

Nå er det en måned siden jeg startet på laben til Bakke-gruppen, som er en del av Senter for immunregulering.

Tror mamma leser denne bloggen, så la meg bare forsikre dere med én gang om at det ikke er mitt blod jeg snakker om. Prater selvfølgelig om blodet vi hentet i begynnelsen av januar fra en snill, anonym blodgiver.

Fra dette blodet isolerte vi hvite blodceller som vi lot vokse og gro i plastflasker. Matet dem og holdt dem i et varmt og fuktig skap, akkurat som de liker. I tillegg tilsatte vi signalstoffer som sier «Hei, bli dendrittiske celler!».

bilde2_13feb
Dendrittiske celler

«Yeah, hvorfor ikke?» tenkte cellene og grodde lange, rare utvekster og gjorde seg klar for å patruljere. Oppgaven til dendrittiske celler er nemlig å vandre rundt i kroppen din på jakt etter farlige ting. Straks de finner noe, for eksempel en bakterie, gnafser de i seg en bit av den. Etterpå kravler de så fort de kan bort til en lymfeknute for å vise fram hva de har funnet og advare de andre immuncellene.

Men hva er det som styrer hvordan de beveger seg? Hvordan blir de så raske og målrettede på sin vei mot lymfeknuten? Her er det ennå mye vi ikke vet, som jeg skal være med å forske på framover.

Det var blodet. Så var det svetten. Puh! Noen av tingene vi gjorde på laben måtte skje skikkelig effektivt. Det var ti minusgrader utenfor og jeg løp fram og tilbake til 37-gradersskapet ikledd ullgenser. Aiai. Men det gikk bra! Resultatet ble ingen tårer og masse moro foran mikroskopet.

Dette innlegget er opprinnelig publisert på Realfagsbloggen.

Semesterets første måned: Blod og svette, men ingen tårer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s