Sjøpølse

Ypper du med en sjøpølse kan det fort bli ubehagelig for begge parter.

Livet til en sjøpølse utarter seg stort sett fredelig. Den bruker dagene sine på å fange opp plankton og avfall som flyter med havstrømmene. Med små tentakler henter den lille klumpen på havbunnen både frokost, lunsj og middag. Kroppen er redusert til det mest nødvendige: munn i den ene enden, anus i den andre. Tarmer, kjønnskjertel, små rør som henter oksygen. Et nervesystem, men ingen hjerne.

I blant flørter den kanskje litt med han der fine sjøpølsa noen meter borti sanden. Lager et frekt hormonsignal som flyter gjennom vannet. Hva sier du, jeg slipper ut noen egg her borte og du sender over litt sperm? Sjøpølsenes reproduksjon er lydløs og plager ikke en sjel. Dessuten filtrerer de vann og holder området rent og pent. Snakk om trivelige naboer.

For noen er dessverre sjøpølsa også en litt for fristende nabo. Fra tid til annen klarer ikke fiskene som svømmer forbi å holde finnene fra pølsefatet. Det kan de fort angre på. For når en fredelig liten sjøpølse skal true en hel fisk, kreves desperate løsninger. Den trekker musklene kraftig sammen, tar sats – og slenger ut sine egne tarmer gjennom rumpa. Fisken befinner seg med ett i et groteskt kaos av slimete, hvite tråder. I forvirringen som oppstår får sjøpølsa anledning til å trekke seg stille tilbake. Rolig begynner den arbeidet med å gjenoppbygge organene sine. Forhåpentligvis blir den ikke forstyrret på en stund.

 

Denne teksten er skrevet for Argument #5, 2015 som en del av spalten “Utgavens organisme”. Klikk her for å lese hele utgaven. 

Sjøpølse

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s