Feriehjerne og genmodifiserte planter

Dette innlegget er opprinnelig publisert på Realfagsbloggen.

Folkens, finn fram popcornet, for i dette blogginnlegget skal jeg prate om matte.

Men aller først: litt om livet mitt siden sist. Jeg kan jo håpe at du er litt interessert. (Hvis du kom hit bare for dovendyr-funfacten, så er den helt nederst.)

Siden sist har jeg begynt på et intensivlabkurs i molekylærbiologi. Hvilket betyr lab hver dag, fra ni til fire. De som har lest bloggen min tidligere, vet at jeg er ganske flink til å knuse ting. Jeg hadde et slags forskrudd ønske om at noe skulle knuse igjen, så jeg kunne servere dere saftige historier på bloggen. Men dere, se på det her:

Endeløse mengder av… plastrør! Uknuselige, ørsmå plastrør. Jeg kan bare gi opp å bli en glassknusende toppblogger.

Uansett, det meste gikk bra. Vi fikk anledning til å tukle litt med naturen og lage GENMOFIDISERTE PLANTER. (De siste to ordene i forrige setning ville jeg helst ha i sånn horrorfilm-skrift der det renner blod nedover bokstavene, men jeg er ikke helt sikker på om velgriktig.no har en sånn innstilling tilgjengelig.) Her ser dere hvor lett det kan gjøres:

Planten suger villig til seg cocktailen av nye gener som vi har laget til den. Vi har festet et gen fra selvlysende maneter til et annet gen vi vil undersøke. Når planten begynner å lese sine nye gener, vil den lage proteiner med selvlysende ender som vi kan se i mikroskopet. Det er bare å vente og glede seg. Noen dager senere skjærer vi ut en bitteliten bit av bladet, tar den med til mikroskopet og ser dette:

Ok. Noen grønne prikker – kult. Eller vent. Her er det ingen grunn til å holde entusiasmen tilbake. En mer passende respons:
YES! JIPPI YEAH! JABBADABADOOO!!!!!!
Proteinet er i kjernen akkurat der det skal være og jeg har søren meg GENMODIFISERT EN PLANTE!
Nei, nå tar vi lunsj, dere.

Det er egentlig ganske utrolig at det meste gikk bra denne uka, for hjernen min har store problemer med å innse at sommeren er over. Den prøver desperat å dra på ferie midt i forelesningene, selv om øynene ser på PowerPointen og hånda holder rundt pennen. Slik har det egentlig alltid vært, særlig i matte. Da vi skulle velge mellom T- og P-mate på videregående, startet vi med å ta en veiledende test. Jeg leverte prøven og synes det gikk helt okay, men noen dager senere tok mattelæreren meg til side.

«Katharina, jeg ser her at du ønsker å velge T-matte,» sa hun med et alvorlig ansiktsutrykk.
«Det, eh, stemmer det», svarte jeg litt forvirret.
«Hm, ja, du fikk jo fem i matte på ungdomsskolen?» fortsatte mattelæreren.
«Ja.» Hva var det egentlig hun forsøkte å si?
«Riktig. For den testen gikk ikke så veldig bra, altså, men da synes jeg du skal velge T-matte likevel».

Ikke akkurat den mest motiverende starten, men jeg var fast bestemt på at jeg skulle ta T-matte. Kanskje mest på trass, for å bevise at jeg kunne få det til. Jeg har aldri syntes at matte har vært supergøy eller enkelt. Men når jeg først får til en oppgave jeg har slitt med lenge, er det verdt strevet.

Heldigvis går sommerferiesyndromet over i løpet av høsten. I tillegg er jeg så heldig å ha en matematikerpappa som alltid har hjulpet meg videre når jeg har stått fast.

Siden den gang har jeg fortsatt å velge den vanskeligste matten hver gang. Jeg endte opp med å ta mer matte enn nødvendig i bachelorgraden min, men har aldri angret. Jo vanskeligere matten blir, jo morsommere er den å mestre. Og selv om matten jeg bruker nå er mest ganging, deling, pluss og minus, så hjelper det å ha en hjerne som er hardtrent i å tenke logisk og holde orden på tall.

Det var alt jeg skulle si om matte for denne gang. Til slutt kommer som lovet en dovendyr-funfact som jeg snublet over da jeg leste om avokado. Det viser seg nemlig at for omtrent ti tusen år siden fantes det SEKS METER lange gigantdovendyr på FIRE TONN i Sør-Amerika. Disse gigantiske beistene ser mye mer truende ut enn dagens lille halvsøvninge utgave, men de fleste av dem spiste bare grønt. For eksempel avokado.

Feriehjerne og genmodifiserte planter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s