Fra glassknuser til biokjemiker

Etter et semester i Paris fant jeg veien til cellenes univers. 

Disse cellene hentet jeg ut av munnen med en q-tip.
Disse cellene hentet jeg ut av munnen min med en q-tip.

Umulige fag og umulige valg
Jeg var lenge usikker på om jeg egentlig kunne studere realfag. Jeg aldri følt meg som en ekte realist. Jeg tar ikke realfagene spesielt lett. Ofte er de vanskelige og frustrerende. Noen ganger føles de helt umulige. Jeg misunte de som elsket realfag og ba om ekstra mattenøtter. Jeg ville være ordentlig, lidenskapelig og fullstendig interessert i én ting. I stedet følte jeg meg litt interessert i alt. Skriving, foto, grafisk design, litteratur, kunst, musikk, mat, språk, programmering, kjemi, fysikk. Å velge bare én ting virket umulig.

Glassknuseren i Paris
Jeg utsatte det endelige valget, og dro til Paris. Der lærte jeg fransk og kunsthistorie, spiste baguetter og glemte formelsamlinger en liten stund. Pausen var lang nok til at jeg begynte å savne realfagene. Jeg savnet gleden over å skjønne en vanskelig oppgave og å forstå litt mer av hvordan naturen henger sammen. Da jeg fortalte romkameratene mine i Paris at jeg ville studere kjemi, er jeg ganske sikker på at de ble alvorlig bekymret. Katharina, glassknuseren. Etter å ha bodd med meg i knappe tre måneder, var det eneste vi hadde å drikke av for øyeblikket en ubeskrivelig stygg kyllingkopp. Det å sende meg inn i et laboratorium virket som en fare for menneskeheten. Til tross for dette startet jeg med kjemistudier på Blindern høsten etter Paris. Mye tydet på at de skulle få rett etter første laboratoriedag. Jeg presterte å pusse meg til blods på tommelen med et sandpapir, og måtte spørre labveilederen om plaster. Litt fortumlet fant hun fram førstehjelpsskrinet og erklærte at det var første gang de fikk bruk for det.

Veien til biokjemi
Heldigvis kan alt læres. Jeg kjempet meg gjennom laboratoriekurset i organisk kjemi, der jeg måtte håndtere glassutstyr verdt en halv månedslønn i en svimete tåke av løsemidler. Jeg ble stadig bedre på å helle ting fra et glass til et annet, og hadde nesten alle vinglassene i behold. Det første året tok jeg også et innføringsemne i biologi, og falt pladask for faget. Jeg lærte rare fakta om dyr og så på skikkelig fine mikroskopbilder. Det var slik jeg fant ut at biokjemi var det rette for meg. Jeg kunne kombinere systemene og logikken fra kjemien med alt det spennende og rare i biologien. Hver celle er et lite univers. Hvert sekund produserer jeg 17 millioner nye celler. Jeg elsker at alt er så komplekst, og at det er så mange gåter vi ikke har løst. Noen ganger er det to streker under svaret, andre ganger er det hundre spørsmålstegn etter en forenklet modell. Tenk at jeg, glassknuseren, har laget selvlysende bakterier med antibiotikaresistens, sentrifugert et kvernet oksehjerte og isolert DNA fra fiskesperm. Det er ganske kult.

Mer enn tørre labrapporter
Når jeg sitter nedgravd i pensum, oppgavesett og labinnleveringer, glemmer jeg fort å stoppe opp ved det spennende. Å la meg fascinere. I studiet mitt får jeg programmert, regnet, tegnet og pipettert, men skrivingen består stort sett av tørre labrapporter på passivform. Derfor har jeg valgt faget MNKOM3000: Formidling og vitenskapsjournalistikk. Jeg vil finne fram det spennende i faget mitt, og jeg vil skrive om det. Tekstene jeg skriver for kurset kommer til å bli publisert her. Samtidig kan jeg love en god dose funfacts, litt for mange mikroskopbilder og jevnlige oppdateringer på hva jeg ødelegger i laboratoriet. Velkommen til celleuniverset.

PS: Brukte du fem minutter på å lese denne teksten? Da har du produsert ca 5,1 milliarder nye celler, gratulerer!

Fra glassknuser til biokjemiker

8 thoughts on “Fra glassknuser til biokjemiker

  1. Camilla L H says:

    Du er så flink til å skrive! Jeg fikk lyst til å begynne med biokjemi, men latterlig nok har vi kommet like langt i studiet :’D Men veldig godt å bli minnet på at vi faktisk må stoppe opp i all lesinga, og faktisk se hvor utrolig mye kult og interessant vi lærer!
    Go Biochemistry – Go Go Biochemistry!!!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s